vlad
Administrator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 5855
|
|
- 1695 - Constantin Brīncoveanu, domn al Munteniei, primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute ***ţii din Viena, titlul de principe al Imperiului Constantin Brīncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714) Constantin Brīncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714)
La 30 ianuarie 1695 Constantin Brīncoveanu (n.1654 - d.1714), domn al Munteniei (1688-1714), primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute ***ţii din Viena, titlul de "principe al Imperiului ".
Constantin Brīncoveanu a fost adus la tronul Munteniei de marea boierime, fiind nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Domnitorul a īntreprins intense acțiuni politice și diplomatice pentru stăvilirea expansiunii țariste și otomane. Folosind o politică abilă, s-a menținut la domnie timp de 26 de ani. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată și de cererile mereu sporite ale Porții otomane, a īngreunat viața țăranilor și tīrgoveților. Constantin Brīncoveanu a dus o politică externă șovăitoare. Ajungīndu-se să se dea ajutor țarului Petru cel Mare īn războiul ruso-turc din 1710-1711, el a adoptat, īn timpul acestui război, o atitudine de expectativă. Īnvinuit de trădare de către turci, a fost omorīt la Constantinopol īn 1714, īmpreună cu ginerele și cei patru fii ai săi.
Pīnă īn anul 1709, Constantin Brīncoveanu a reușit să mențină o politică echilibrată īntre Imperiul Otoman, căruia īi era vasal, și Imperiul German. Cu acesta din urmă domnul Munteniei a īncheiat mai multe tratate secrete. Īn schimbul acestor servicii, Brīncoveanu a primit pentru el și pentru familia sa mai multe moșii și titluri nobiliare ale Sfīntului Imperiu Roman de neam German. Atunci, regele Suediei, Carol al XII-lea, fusese īnvins de Petru cel Mare al Rusiei la Poltava. Scăpată de amenințarea suedo-germană pentru prima dată īn istorie, armata rusă a intrat pe teritoriul Moldovei, pentru a lupta cu sultanul. Brīncoveanu s-a gīndit atunci să se alieze cu rușii. I-a scris țarului Petru cel Mare o scrisoare īn care i-a promis că īl va ajuta cu aprovizionarea armatei. Īn schimb, țarul i-a trimis mulțumirile sale și 300 de pungi cu aur, pentru plata serviciilor. Pentru mai multă siguranță īnsa, Īnalta Poartă l-a trimis de īndata domn īn Moldova pe Dimitrie Cantemir, dușman știut al familiei Brīcovenilor, cu īnsărcinarea de a raporta Divanului orice mișcare făcea acesta. Primul lucru pe care l-a făcut īnsă Cantemir a fost să se alieze cu țarul. Prudent, Brīncoveanu a īncercat un abil joc "la doua capete". El și-a adunat oștile īn tabara de la Urlați Prahova, aproape de granița Moldovei. Īn cazul īn care rușii ar fi vrut să intre īn Muntenia, se alia cu ei. El intenționa īnsă să rămīnă de partea turcilor dacă aceștia ar fi fost mai rapizi. Planurile i-au fost date peste cap īnsa de vărul sau, spătarul Toma Cantacuzino, care īmpreună cu mai mulți boieri ai lui Brīncoveanu a fugit īn lagărul țarului. Speriat, Brīncoveanu i-a trimis țarului Petru cel Mare cele 300 de pungi īnapoi, iar turcilor proviziile, contribuind la eșecul militar rus, țarul văzīndu-se silit să īncheie pace cu turcii.
Īn perioada domniei lui Constantin Brīncoveanu, cultura romānească a cunoscut o perioadă de īnflorire, domnitorul fiind un sprijinitor al culturii. Īn timpul domniei sale s-au tipărit īn Muntenia numeroase cărți īn limbile romānă, greacă, slavă și chiar arabă, turcă și georgiană și a luat ființă un stil caracteristic īn arhitectură, denumit brīncovenesc. Constantin Brīncoveanu este īnmormīntat la biserica Sfīntul Gheorghe din București, Romānia.
- 1855 - Generalul-adjunct N.N.Annenkov este eliberat, prin decret imperial rus, din funcţia de guvernator general ad-interim al guberniei Novorosiei şi Basarabiei ţariste
La 30 ianuarie 1855 generalul-adjunct N.N.Annenkov este eliberat, prin decret imperial rus, din funcţia de guvernator general ad-interim al guberniei Novorosiei şi Basarabiei ţariste.
- 1883 - A fost deschisă o clasă de meserii la Văsieni, judeţul Chişinău, gubernia Basarabia
La 30 ianuarie 1883 a fost deschisă o clasă de meserii la Văsieni, judeţul Chişinău, gubernia Basarabia.
- 1888 - Īn Romānia, are loc greva muncitorilor de la Atelierele căilor ferate din Galaţi
La 30 ianuarie 1888, īn Romānia, are loc greva muncitorilor de la Atelierele căilor ferate din Galaţi, īmpotriva condiţiilor grele de lucru şi a abuzurilor săvīrşite de către conducerea atelierelor. Greva s-a īncheiat cu satisfacerea integrală a revendicărilor greviştilor.
- 1892 - A fost sfinţită biserica cu harmul Mucenicul Anastasie din s.Neporotova, jud.Hotin, gubernia Basarabia
La 30 ianuarie 1892 a fost sfinţită biserica cu harmul Mucenicul Anastasie din satul Neporotova, judeţul Hotin, gubernia Basarabia.
- 1933 - Au loc mişcări greviste ale muncitorilor petrolişti din Ploieşti, Romānia
La 30 ianuarie - 1 februarie 1933 au loc mişcări greviste ale muncitorilor petrolişti din Ploieşti, Romānia.
_______________________________________ Facebook :

|
|